Türkiye genelinde ulaşımla ilgili yatırımlar yapılmaya devam ediliyor.
Türkiye’nin Gürcistan’a açılan sınır kapıları arasında yer alan Çıldır-Aktaş Gümrük Kapısı’na bağlantı kuran Aşık Şenlik Tüneli’nin 2. tüpü de bu kapsamda hizmete geçiriliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, kış mevsiminde Mozeret Geçidi’nde yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmak amacıyla Aşık Şenlik Tüneli ve Bağlantı Yolu’nda başlatılan çalışmaları tamamladıklarını aktardı.
Böylece kar ve tipi nedeniyle sorun yaşayan sürücülere kolaylık sağlanacak.
“TÜNELLE 14 KESKİN VİRAJ ORTADAN KALDIRILDI”
Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu’nu yarın hizmete açacaklarına işaret eden Uraloğlu, şu değerlendirmede bulundu:
Türkiye ile Gürcistan arasındaki Aktaş Sınır Kapısı’na erişim sağlayan Ardahan ve Kars illerinin ayrımında yer alan Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu’nu 16,3 kilometre uzunlukta bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa ettik. Güzergah üzerinde yer alan 2 bin 159 rakımlı Mozeret Geçidi, çift tüp olarak inşa ettiğimiz 2 bin 308 metre uzunluktaki Aşık Şenlik Tüneli ile geçilecek.
Ayrıca güzergah üzerinde bulunan 53 metrelik Çıldır Köprüsü ve 6 hemzemin kavşak inşaatını da tamamladık. Tünelle 14 keskin viraj ortadan kaldırılarak, yol kotu 209 metre aşağıya alınmıştır.
“AKTAŞ SINIR KAPISI VE GÜRCİSTAN’A YÜKSEK STANDARTLI ULAŞIM SAĞLANDI”
Uraloğlu, inşa edilen Aşık Şenlik Tüneli ve Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu’yla Aktaş Sınır Kapısı’na ve Gürcistan’a yüksek standartlı ulaşım sağladıklarını aktararak, “Aşık Şenlik Tüneli’yle ağır kış şartlarının yaşandığı Mozeret Geçidi’ndeki keskin virajları ve rampaları ortadan kaldırdık. Yol kotunu aşağıya alarak sürücülerin yaşadığı problemleri asgari düzeye indirdik, trafik güvenliğini üst seviyeye taşıdık.” ifadelerini kullandı.
“YILLIK 113,5 MİLYON LİRA TASARRUF EDİLECEK”
Çıldır-Aktaş Bağlantı Yolu ve Aşık Şenlik Tüneli’yle mevcut güzergahın 4 kilometre kısalacağına dikkati çeken Uraloğlu, şunları kaydetti:
Seyahat süresi 35 dakikadan 10 dakikaya düşecek. Projeyle zamandan 84,2 milyon lira, akaryakıttan 29,3 milyon lira olmak üzere yıllık 113,5 milyon lira tasarruf edeceğiz. Karbon emisyonunu ise 2 bin 42 ton azaltmış olacağız. Yol kullanıcılarına daha güvenli ve konforlu bir seyahat imkanı sağladık. Kesintisiz bölünmüş yol projemiz, ülkemizin uluslararası ticaret hacmini artıracak ve ekonomiye katkı sunacak.
AÇILIŞ YARIN
Uraloğlu’nun katılımıyla yarın açılışı yapılacak tünelin, Ardahan için hayırlara vesile olmasını dileyen Çiçek, şu bilgileri verdi:
Tünelimizin 1. tüpünü geçen yıl hizmete almıştık, yarın da 2. tüpü hizmete alacağız. Bundan sonra söz konusu güzergahta çift tüp olarak hizmet vermiş olacağız. Hizmet kalitesini artırmak ve ulaşımın daha rahat akması için 2. tüp çok önemli. Bundan sonra ağır kış şartlarının yaşandığı Mozeret Geçidi’ndeki keskin virajlar ve rampalar ortadan kalkacak. Tünel, bölgede etkili olan kar ve tipi nedeniyle sürücülere çok büyük kolaylık sağlayacak.
“TÜNEL, YOLU 7 KİLOMETRE KISALTACAK”
Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek, Aşık Şenlik Tüneli’nin 2. tüpünü hizmete alacak olmanın sevincini yaşadıklarını söyledi. Hizmete girecek tünelin 2 bin 312 metre uzunluğunda olduğunu belirten Çiçek, “Güzergahtaki yol 7 kilometre kısalacak. Bu da çok ciddi bir ekonomik gelir ve zaman tasarrufu sağlayacak. Kentimiz Ardahan için hayırlı olsun. Vatandaşımız daha rahat etsin diye hizmetlerimiz sürecek.” dedi.
Kaynak: www.ensonhaber.com