TCMB, yeni bir karar imza atarak, normalleşme kapsamında ihracat bedellerinin satış yükümlülüğünü yüzde 30’a düşürdüğünü bildirdi. İhracatçılara ivme kazandıracak bu gelişmeyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TİM toplantısında dile getirdi.
AA
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), ihracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin TCMB’ye satış yükümlülüğü oranlarını yüzde 40’tan yüzde 30’a indireceği bildirildi.
Merkez Bankası’nın normalleşme adımları devam ederken, İhracat Genelgesi ve Görünmeyen İşlemler Genelgesi güncellendi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) ev sahipliğinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘İhracatın Şampiyonları’ ödül törenine katılarak konuşma yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan müjde verdi
Cumhurbaşkanı Ödül Töreni’nde yaptığı konuşmada alınan kararları “ihracatçılara müjde” olarak açıklayarak şu ifadeleri kullandı:
İhracatçılarımız için döviz bozdurma zorunluluğunu yüzde 40’tan yüzde 30’a indirdik. Bu düzenleme pazartesiden itibaren geçerli olacak.
İhracatçılara yapılan destekler
Erdoğan, törende ihracatçılara yapılan destekleri şöyle aktardı:
İhracata ve ihracatçılarımıza verdiğimiz desteğin artarak devam etmesi, Türkiye’ye farklı bir ivme kazandırmıştır. İhracatımızın katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlere yönlendirilmesini arzu ettiğimizi farklı vesilelerle ifade ettik. Firmalarımızın finansman sorununa çözüm bulunmasının ne kadar önemli olduğunu farkındayız. Hazine Bakanlığımız ve Merkez Bankamız ihracatçılarımızın finansman imkanlarını geliştirmek için farklı formüller üzerinde çalışıyor.
“Sürekli yeni teşvikler ve destekleri devreye alıyoruz”
Sürekli yeni teşvikler ve destekleri devreye alıyoruz. Eximbank’ın sermayesini güçlendirdik. Son bir yıl içinde toplam 22 milyar liralık nakdi sermaye artışı oldu. Böylece Türk Eximbank 70 milyar liralık öz kaynak yapısıyla siz değerli ihracatçılarımıza daha fazla destek verme imkanına kavuştu. Eximbank vasıtasıyla 2023 yılında ihracatçılarımıza toplam 42 milyar dolar destek olduk. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyüme stratejimizle 2024 yılında bu desteği 50 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz.
“78,4 milyarlık kefalet sağladık”
Kredide kefalet sorununun ortadan kaldırılması amacıyla kurulan İhracatı Geliştirme Şirketi ile bugüne kadar 78,4 milyarlık kefalet sağladık. Son dönemde yapılan tüm düzenlemelerle reeskont kredilerinin günlük limitini 10 kat artışla 3 milyar liraya çıkardık. Reeskont kredilerinin toplam maliyetinin Merkez Bankası politika faizi seviyesini aşmamasını temin ettik. 360 gün vadeli reeskont kredisinin maliyet oranı yüzde 25,93’e sabitlendi.
“Kurumlar vergisi mükellefleri için uygulanacak vergi oranı düşürüldü”
Kurumlar vergisi mükellefleri için uygulanacak olan yüzde 25 oranındaki vergi oranını ihracatçı firmalarımız için 5 puanlık indirimle yüzde 20 olarak belirledik. Mimarlık, mühendislik, tasarım ve yazılım gibi çeşitli hizmet ihracatı gelirlerindeki kazanç istisnasını yüzde 50’den yüzde 80’e yükselttik.
“Yatırım taahhütlü avans kredilerinin kapsamını genişlettik”
Eximbank kredilerinin yanı sıra yatırım taahhütlü avans kredilerinin kapsamını katma değeri yüksek ihracatı artıracak şekilde genişlettik. Yıllık 100 milyar euro olmak üzere 3 yıl süresi ile toplam 300 milyar liralık limit tahsis edilmesini planlıyoruz. Merkez Bankası tarafından ticari bankalar aracılığıyla kullandırılan bu krediler cari dengenin iyileşmesine ve fiyat istikrarına katkı verecek. Ayrıca verimliliği yüksek yatırımların uygun koşullarda uzun vadeli ve Türk lirası cinsinden finansmanını mümkün kılacaktır.
“Yüksek teknolojili ve stratejik üretime yönelik yatırımları bundan sonra daha güçlü destekleyeceğiz”
Program sayesinde dış ticaret açığımızda yer tutan 284 ürüne odaklanan 1 milyar lira ve üzerindeki yatırım projeleri değerlendirilecek. Bir başka ifadeyle yüksek teknolojili ve stratejik üretime yönelik yatırımları bundan sonra daha güçlü destekleyeceğiz. Projenin niteliğine göre yüzde 15 ile yüzde 30 arasında değişen maliyet oranları uygulanacak ve 10 yıla kadar vade imkanı tanınacaktır. 2002’den bu yana yüksek teknoloji ürün ihracatı 4,5 katına çıktı. İnşallah bu oranları çok daha yukarılara taşıyacağız.
10 Haziran’dan itibaren uygulanacak
TCMB’nin 10 Haziran’dan itibaren ihracat bedellerinin ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin bankalara satılan bölümünün TCMB’ye satış yükümlülüğü oranlarını yüzde 40’tan yüzde 30’a düşüreceği ilan edildi.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
Kaynak: www.ensonhaber.com